Hätäapua Mosambikin ja Zimbabwen luonnonkatastrofin uhreille

Julkaistu: 29.03.2019

Mosambik; Kirkon UlkomaanapuIdai-hirmumyrsky iski 14.-15.3.2019 Beiran kaupungin lähellä Mosambikissa. Myrskyä seuranneet tuulet, rankkasateet ja tulvat ovat aiheuttaneet valtavaa tuhoa maassa ja sen naapurivaltioissa Zimbabwessa ja Malawissa. Yhteydet alueeseen katkesivat, ja kesti aikansa ennen kuin tilanteen vakavuus levisi muun maailman tietoisuuteen. Kyseessä on YK:n mukaan mahdollisesti historian pahin säähän liittyvä luonnonkatastrofi eteläisellä pallonpuoliskolla.

Satoja ihmisiä on menehtynyt ja puolitoista tuhatta ihmistä loukkaantunut. Uhriluvun pelätään kasvavan, sillä rikkoutuneiden teiden ja siltojen vuoksi avun perille saaminen on vaikeaa. Puhtaan veden ja riittävän hygienian puuttuessa tartuntatautien leviämisriski kasvaa nopeasti. Luonnonkatastrofi on vienyt kodin, ruokasadon ja viljelysmaan ainakin puolelta miljoonalta ihmiseltä. Tuhansia kouluja on tuhoutunut, mikä vaikeuttaa 90 000 lapsen koulunkäyntiä. Yli 74 000 raskaana olevaa naista elää luonnonkatastrofin vaurioittamalla alueella ja heistä 43 000 synnyttää puolen vuoden sisällä.

Kirkon Ulkomaanapu auttaa seurakuntien tuella

Kirkon Ulkomaanapu logoKodittomiksi jääneet ihmiset tarvitsevat puhdasta vettä, ruokaa, hygienia- ja keittiötarvikkeita, suojaa ja terveydenhuoltoa.

- Olemme aloittaneet työn paikan päällä paikallisten yhteistyökumppaniemme kanssa. Tuhot ovat olleet valtavat, ja ihmiset tarvitsevat välittömästi muun muassa puhdasta vettä, ruokaa ja hygienia- ja keittiötarvikkeita, humanitaarisen työn päällikkö Eija Alajarva Kirkon Ulkomaanavusta sanoo.

- Tuhoalueilla ihmiset ovat menettäneet kaiken: kodit, sadon ja karjan.

Mosambikin hallitus arvioi, että noin 80 000 neliökilometriä maanviljelysmaata on jäänyt tulvavesien alle ja tärkeät maissi- ja kassavasadot ovat tuhoutuneet. Noin 2500 lasta on menettänyt koulunsa. Useita tuhansia ihmisiä on kuollut ja satoja lapsia jäänyt orvoiksi.

Naapurimaassa Zimbabwessa kymmenien tuhansien kodit ovat tuhoutuneet. Lisäksi teitä on poikki ja satoja ihmisiä kadoksissa.

Tulvat ja rankkasateet jatkuvat alueella edelleen ja aiheuttavat lisää tuhoja, minkä seurauksena hallitukset ja avustustyöntekijät arvioivat uhrilukujen vielä nousevan, ja avuntarpeen kasvavan sitä mukaa kun tuhojen seuraukset paljastuvat.

Jokainen euro on arvokas: 20 eurolla ruokitaan perhe kahden kuukauden ajan, lämmittävä huopa maksaa viisi euroa, samoin keittiötarvikkeet.

Miten voimme auttaa?

Kirkon Ulkomaanavun työtä Mosambikissa ja Zimbabwessa voi tukea:

• Lahjoittamalla Kirkon Ulkomaanavulle tilille: Nordea, IBAN: FI33 1572 3000 5005 04, viitenumero 1203
  • Lahjoittamalla Kirkon Ulkomaanavun nettisivujen kautta
  • Lähettämällä tekstiviestinä sanan APU20 numeroon 16499 (20 e)
  • Osallistumalla Kokkolan suomalaisen seurakunnan hiljaisen viikon kirkkoiltojen kolehtiin Kokkolan kirkossa 16. ja 17.4.
  • Rukoilemalla hätää kärsivien puolesta