Ortodoksista kirkkolaulua ammattilaisvoimin Kokkolassa

Julkaistu: 30.01.2019

Suomen ortodoksinen kanttorikuoro konsertoi ensimmäistä kertaa historiansa aikana Kokkolan kirkossa tiistaina 12. helmikuuta kello 18.

Suomen ortodoksinen kanttorikuoro on Ortodoksisten kanttorien liiton ylläpitämä kuoro, jossa laulaa kirkkolaulun ammattilaisia eli työssä olevia ortodoksisen kirkon kanttoreita, jo eläkkeelle siirtyneitä kanttoreita sekä kirkkomusiikin opiskelijoita.
Kuoro harjoittelee periodiluonteisesti ja kuorossa laulaminen on tärkeä osa ortodoksisten kanttorien toimenkuvaa ja täydennyskoulutusta.
Kanttorikuoron tarkoituksena on esittää suomalaisen ja ulkomaisen ortodoksisen kirkkomusiikin helmiä tyylinmukaisesti ja laadukkaasta kuorosoinnista tinkimättä.

Ortodoksinen kirkkomusiikki on kuorolaulua “a cappella” eli ilman säestystä.
Kirkkolaulun rooli ortodoksisessa jumalanpalveluksessa on hyvin keskeinen. Voidaan todeta, että koko jumalanpalvelus on laulua, koska myös papiston ja lukijan osuudet resitoidaan puhelaulutyyliin.
Soittimia ei ortodoksisen kirkon jumalanpalveluksessa käytetä.

Suomalaisen ortodoksisen kirkkomusiikin juuret ovat slaavilaisessa moniäänisessä kuorolaulussa, mutta myös vanhat yksiääniset bysanttilaiset ja venäläiset sävelmät ovat osin käytössä.

Kanttorikuoron Kokkolan konsertin ohjelmisto on raikas ja mielenkiintoinen kattaus ortodoksista kirkkomusiikkia ympäri maailman. Konsertin säveltäjänimiä ovat muun muassa Arvo Pärt, Cyrillus Kreek ja Alfred Schnittke. Perinteisempää suomalaista ortodoksista kirkkomusiikkia kuullaan muun muassa Leonid Bashmakovilta ja Peter Mirolybovilta.

Suomen ortodoksista kanttorikuoroa on vuodesta 2009 johtanut diplomikuoronjohtaja Rita Varonen. Varonen on valmistunut diplomikuoronjohtajaksi Budapestin Franz Liszt Akatemiasta sekä suorittanut tutkinnon puhallinorkesterinjohdosta.
Varonen toimii kuoron ja orkesterinjohdon lehtorina Jyväskylän ammattikorkeakoulussa sekä johtaa kanttorikuoron lisäksi Kamarikuoro Cantinovumia, Harjun Laulua, Jyväskylän Naislaulajia ja puhallinorkesteri New Wind Bandia.

Suomen kuoronjohtajayhdistys valitsi Rita Varosen vuoden kuoronjohtajaksi vuonna 2004 ja hänelle myönnettiin vuonna 2009 Slovakia Cantat ja ABB Banska Bystrica kilpailuissa parhaan kuoronjohtajan palkinto.
Vuonna 2012 Sulasolin laulujuhlilla Varonen palkittiin Klemetti-palkinnolla arvokkaasta työstään suomalaisen kuoromusiikin hyväksi.

Suomen ortodoksisen kanttorikuoron konserrtti Kokkolan kirkossa tiistaina 12. helmikuuta kello 18.
Kuoron lauluryhmä laulaa myös ehtoopalveluksen, joka toimitetaan Kokkolan ortodoksisella rukoushuoneella (Katariinankatu 3) sunnuntaina 10. helmikuuta kello 18. Tilaisuus on kaikille avoin.

Suomen ortodoksinen kanttorikuoro