Piispa siunasi Marian kappelin ja Normann-urut

Julkaistu: 09.05.2017

Marian siunauskappelin ja Normann-urkujen siunaustilaisuus.

Sunnuntaina 7.5. Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi siunasi remontoidun Marian siunauskappelin sekä restauroidut Normann-urut uudelleen käyttöön. ”Uusi aika on alkanut soitinten kuningattarelle”, hän kuvaili historiallisia Normann-urkuja.
Puheessaan piispa muisteli oman uransa alkuaikoja, jolloin hän oli avustamassa saksalaista urkurakentajaa Turtolassa. "Tunnen tämänkaltaiset urut sisältä ja päältä."

Juhlavassa tilaisuudessa piispaa avustivat yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Pekka Hulkko (vas.), Kokkolan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Jouni Sirviö sekä Kokkolan ruotsalaisen seurakunnan seurakuntapastori Peter Silfverberg ja kanttori Kristina Klingenberg.

Kanttorikuoro esiintyi siunaustilaisuudessa.Siunaustilaisuudessa kantaesitettiin Urmas Sisaskin Lux aeterna sekä Santeri Siimeksen Cinq moments musicaux

Musiikista vastasi myös Kanttorikuoro, johon kuuluvat Ritva Göös, Markku Hekkala, Eeva Holappa, Kristina Klingenberg, Martti Laitinen, Tuula Pihlajaharju, Matti Pohjoisaho, Janne Salmela, Santeri Siimes ja Tuomo Viherjuuri.

Kamarimusiikkiyhtye esiintyi siunaustilaisuudessa.Normann-urkujen ja kappelin siunaustilaisuudessa esiintyi myös Kamarimusiikkiyhtye; Maiju Vaahtoluoto, altto, Markku Hekkala, baritoni, Eija Nygård, huilu, Reijo Tunkkari, viulu,
sekä Ilmari Tunkkari, sello.

Kokkolan seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Anna-Maria Isohanni.Marian siunauskappelin perusparannuksen on suunnitellut arkkitehti Kristian Biskop. Perusparannuksessa vanhan ruumiskylmiön tilalle rakennettiin nykyaikainen ruumiskylmiö saattotiloineen ja katoksineen. Lisäksi kappelin wc- ja sosiaalitilat sekä talotekniikka uusittiin. Kappelin saliosasta purettiin kuoro- ja urkulehteri ja Normann-urut sijoitettiin salin perälle, lattiatasoon. Remontissa luovuttiin myös kappelin kahviosta.

Kappelin remonttiurakan nyörejä piti Kokkolan seurakuntayhtymässä hyppysissään kiinteistöpäällikkö Anna-Maria Isohanni.

Vuonna 1973 valmistuneen Marian siunauskappelin on alun perin suunnitellut arkkitehti Krister Korpela.

Urut on alun perin rakentanut vuonna 1978 Gustav Normann (1821–1893), joka oli kotoisin Räävelistä, nykyisestä Tallinnasta. Gustav Normann oli 1800-luvulla Pohjois-Viron tuotteliain ja arvostetuin urkurakentaja. Virossa on säilynyt noin 20 hänen rakentamaansa soitinta.

Gustav Normannin soittimet edustavat erinomaista käsityötä ja taiteellista laatua. Niissä yhdistyvät värikäs ja kantava sointi sekä klassinen urkurakennusperinne, joka edustaa aikansa modernia, varhaisromanttista tyyliä.
Kokkolassa restauroitu soitin on erityisen arvokas, koska se on Normannin säilyneistä uruista suurimpia. Suuremmat Normann-urut löytyvät vain Viron Simunasta, missä on 19-äänikertainen, vuonna 1886 rakennettu Normann-soitin. Marian siunauskappeliin restauroiduissa Normann-uruissa on 16 äänikertaa.

Normann-urut purettiin Kaarlelan kirkosta vuonna 1958 uusien tanskalaisten Frobenius-urkujen tieltä. Urkujen varastoinnista huolehti ruotsalaisen seurakunnan silloinen kanttori Hemming Carlson.

Urkurakentajat Olev Kents ja Martti Porthan.Restauroinivaiheen laittoivat vireille Kokkolan seurakuntien kanttorit. Urkujen osat puhdistettiin ja kartoitettiin syksyllä 2013 yhteistyössä urkuasiantuntijoiden kanssa.
Urkujen restauroinnin tekivät OÜ Olev Kents Orelitöökoda Virosta ja Urkurakentamo Martti Porthan Oy Janakkalasta, jotka saivat urkujen siunaustilaisuudessa raikuvat aplodit.

Urku-projektin valvojana on toiminut Christian Ahlskog Oulusta.

Kuvat: Mari Hautamäki
ja Taina Lamminen