Pyhäkoulu

Pyhäkoululaisia Hakalahden vanhan koulun liikuntasalissa vuonna 1949.

Perinteinen pyhäkoulu muuttaa muotoaan

Kun kokkolalainen Liisa Könönen opetti pyhäkoululapsia 1940-50-luvuilla, oli osallistujajoukko satapäinen. Tänä päivänä jo pyhäkoulu-sana on joillekin vanhemmille vieras, tietää Kokkolan suomalaisen seurakunnan pyhäkoulu- ja varhaisnuorisotyöstä vastaava nuorisotyönohjaaja Aki Mäki-Leppilampi.

- Eräs pyhäkouluohjaaja pyysi koulun pihalla leikkimässä olleita kahta lasta mukaan pyhäkouluun. Toinen lapsista juoksi kysymään isältään lupaa osallistua pyhäkouluun, ja ohjaaja kuuli isän kysyvän: "Mikä se on?" Aki Mäki-Leppilampi kertoo.

1950-luvulla kokkolalainen Marja-Leena Salmela halusi osallistua mieluummin nuoren, kaunisäänisen ja kitaraa soittavan Liisa Könösen pitämään pienempien lasten pyhäkouluryhmään, vaikka olisi ikänsä puolesta kuulunut jo isänsä vetämään isompien ryhmään.
- Silloin pyhäkoulussa laulettiin paljon ja pyhäkoulunopettajat kertoivat Raamatusta ja Jeesuksesta. Meitä pyhäkoululapsia oli niin paljon, ettei mitään tehtäviä ollut mahdollista tehdä, mutta saimme aina mukaamme pyhäkoululehden, jonka tehtävät mentiin aina heti kotiin tekemään, Marja-Leena Salmela muistelee.

Hakalahden entisessä koulussa pidetyn sunnuntaipyhäkoulun jälkeen hän meni tavallisesti vielä Pelastusarmeijan pyhäkouluun.
- Siellä oli hiekkalaatikkoon laitettu peili, joka esitti Genesaretinjärveä, Marja-Leena Salmela muistaa.

Pyhäkoulu muuttaa muotoaan, sillä myös lapset, perheet ja koko yhteiskunta ovat muuttuneet Liisa Könösen pyhäkouluajoista. - Sata lasta istumassa yhdessä tilassa ei enää toimi. Lapset ovat nykyisin vilkkaita ja aktiivisia, ja juuri siitäkin syystä heidän kanssaan on mukava toimia. Projektiluonteiset pyhäkoulut ovat nykypäivän sana. Ei tarvitse sitoutua pitkäksi aikaa, vaan on yksittäisiä tapahtumia, joissa on raamattuopetuksen ja hengellisten laulujen lisäksi monenlaista puuhaa. Sellaista on suunnitteilla, Aki Mäki-Leppilampi avaa.

Hän toivoo, että vanhemmat tulisivat rohkeasti lastensa kanssa katsomaan, mitä pyhäkoulu tarjoaa.
- Tiedän, että perheissä on monenlaisia harrastuksia ja kiireitä. Mutta jos vanhemmat tietäisivät, mikä taivas on, he varmasti ensimmäisenä lähettäisivät lapsensa pyhäkouluun ja vasta sen jälkeen muihin hyviin harrastuksiin. Varmasti vanhemmat haluaisivat, että seurakunta opettaa heidänkin lapsilleen taivastien ja että heidän lapsillaan olisi tärkein, yksi päämäärä, taivaan koti, Aki Mäki-Leppilampi sanoo.

Sunnuntaina 3.9. klo 11.25 Hetki kanssasi -ohjelmassa keskusteltiin pyhäkoulusta ennen ja nyt. (104,3 / 91,8 MHz)

Kuuntele ohjelma.

Aki Mäki-Leppilampi, Liisa Könönen (kesk.) ja Marja-Leena Salmela.