Keskiaikapäivät 2017

Keskiaikapäivät 2017 reformaation merkeissä

Kokkolan VII keskiaikapäiviä vietettiin perjantaina ja lauantaina 1.-2. syyskuuta 2017. Tapahtuman teemana oli reformaatio.Keskiaikapäivien käsitöitä.

Kokkolan keskiaikapäiviä on järjestetty vuodesta 2011. Tänä vuonna päivien teema oli reformaatio. Reformaation alkuhetkenä pidetään lokakuun 31. päivää 1517. Silloin Martti Luther julkaisi 95 teesiänsä anekauppaa vastaan.

Kokkolan suomalainen ja ruotsalainen seurakunta ovat olleet mukana Keskiaikapäivien järjestämisessä alusta lähtien yhdessä K. H. Renlundin museon, Kankuri / Taito-Keski-Pohjanmaan, kaupungin kulttuuripalvelujen, Karleby hembygsföreningin ja monien muiden järjestäjien kanssa.

Kaarlelan kirkkoEnsimmäisellä kerralla vuonna 2011 keskiössä oli Kaarlelan kirkko, jonka rakennusvuotena pidetään vuotta 1511. Tänä vuonna mietittiin, mitä reformaatio merkitsi kirkolle ja mitä se on vaikuttanut uskonkäsityksiimme, kulttuuriimme ja yhteiskuntaamme. Se, että kirjoitan tätä omalla äidinkielelläni ja sinä luet ja ymmärrät tätä, on itse asiassa reformaation vaikutusta!
Seurakunta oli monella tavalla mukana myös tämän vuoden Keskiaika-päivillä.

Perjantaina 1.9. keskipäivien avaus tapahtui Rohan Tallin ritarien johdolla, jotka johdattavat kulkueen Kauppatorilta Chydeniuksen puistoon. Siellä vietettiin yhdessä noin tunnin mittainen ohjelmallinen hetki musiikin, runojen ja muun ohjelman parissa.

Opetusravintola Kokkolinnassa järjestettiin perjantai-iltana Keskiaikaiset pidot, jotka hivelivät makuhermoja.

Pyhiinvaellus kivikirkolta kivikirkolle

Lauantain keskiaikapäivä alkoi jo varhain. Pyhiinvaellus Yli-Sokojan kivikirkolta Kaarlelan kirkolle alkoi klo 6 pienellä kivikirkolla pidetyllä matkaan siunaamisella. Yhteinen vaellus alkoi ja vaeltajat poikkesivat aamupalalle Pimjalo gårdeniin matkan puolivälissä. Kun vaeltajat saapuivat Kirkonmäelle, heitä kutsuttiin yhteiseen rukoushetkeen kirkkoon. Turnajaiskentällä kaikki pyhiinvaeltajat saivat myös todistuksen tekemästään matkasta.

Kaarlelan kirkossa vietettiin aamulla hartaushetki, missä reformaation ajatukset tulivat esille virsien, rukousten ja raamatun-selityksen myötä. Kirkko oli auki koko tapahtuman ajan myös itsenäistä hartautta ja tutustumista varten.

Martti Luther naulaa teesit.Kirkon eteisen tauluun saattoi kiinnittää myös omat teesinsä. Teesien otsikko oli Yhdessä – Armo on sitä, ettei jää yksin. Otsikko yhdistää reformaation merkkivuoden ja Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlien teemat.

Areenalla vietettiin kahdet turnajaiset sekä pari miekkailunäytöstä, joissa Rohan Tallin ritarit mittelivät voimiaan.
Rohan tallien miekkailunäytös Keskiaikapäivillä.K. H. Renlundin museon väki järjest ilapsille oman turnajaisradan, jossa sai turvallisesti koetella ritarin- ja prinsessantaitojaan. Kankuri / Taito-Keski-Pohjanmaa järjesti jälleen lapsiperheille mukavaa, kädentaitoja kohentavaa yhteistä tekemistä. Keski-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset pitivät kahvilaa, jossa saattoi pitää pienen tauon kahvi- tai mehukupin ja leivonnaisen kera. Keskiaikaiset myyjäiset sekä syysmarkkinat (Höstmarknaden) tarjosivat mahdollisuuksia sekä hyviin ostoksiin että makuelämyksiin.

Lasten ritarileikeissä lensi kirves.

Kaaliohrapataa, savumuikkuja, naurista, kanaa...

Seurakuntakodin emäntä Anna Kinnunen apureineen loihti jälleen keskiaikaisen ruokailun. Hyvän ja monipuolisen aterian yhteydessä soi 1500-luvun musiikki. Keskiaikainen ateria sisälsi haudutettua kanaa juuresten kera, kaaliohrapataa, naurista, savumuikkuja, marinoituja kasviksia ja paljon, paljon muuta.

Martti Luther ja  vaimonsa Katarina von Bora.Museon järjestämässä seminaarissa pureuduttiin reformaatioon vaikutuksiin kirkkohistorian, yhteiskunnan ja kirkkokruunun kautta. Luennoitsijana toimivat Jussi Hanska, Marja-Kaisa Heikkinen ja Raul Pohjonen.

Keskiaikapäivien markkinatouhu päättyi klo 16, mutta vielä iltakuudelta Kaarlelan kirkossa pidettiin iltamessu, joka toteutettiin Mikael Agricolan messujärjestyksen mukaan. Laulut, tekstit ja jopa istumajärjestys seurasivat sen ajan tapaa.

Lauantain markkina-ajan Keskiaikapäiville järjestettiin ilmainen nonstop-bussikuljetus Urheilutalolta Kirkonmäelle ja takaisin.

Vuoden 2017 erikoisvieraisiin Kokkolan keskiaikapäivillä kuuluivat Martti Luther vaimonsa Katarina von Boran kanssa sekä naapurin mies Fritz ja anesaarnaaja Johannes.