Historialliset urut

Kokkolan seurakuntayhtymän varastoista kaivettiin kesällä 2013 esiin kahdet historialliset urut.
- E. F. Walcker -urut ovat Kokkolan entisen kirkon urut vuodelta 1881
- Gustav Normann -urut ovat Kaarlelan kirkon vanhat urut vuodelta 1879

Normann-urut Kaarlelan kirkossaMustavalkoisessa kuvassa Normann-urut ovat alkuperäisellä sijoituspaikallaan Kaarlelan kirkossa.

Alakuvassa kanttorit esittelevät Walcker-urkujen osia, jotka olivat huolellisen varastoinnin ansiosta hämmästyttävän hyvässä kunnossa.

Urkujen tarkempaa tutkimista ja mahdollista uudelleen pystyttämistä varten Kokkolan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto perusti urkutyöryhmän, johon kuuluvat tällä hetkellä
- Hannu Kuusniemi, puheenjohtaja
- Merja Passoja, jäsen
- Helinä Marjamaa, hallintojohtaja
- Anna-Maria Isohanni, kiinteistöpäällikkö
- Ritva Göös, kanttori
- Markku Hekkala, kanttori
- Kristina Klingenberg, kanttori
- Tuomo Viherjuuri, kanttori, sihteeri

Urkuinnostus synnytti myös yhdistyksen nimeltä Kokkolanseudun Urkuseura ry, Karlebynejdens Orgelvänner rf.

Normann-urut Marian kappeliin

Normann-urut on tarkoitus pystyttää Marian kappeliin sen peruskorjauksen jälkeen. Yhteinen kirkkoneuvosto päätti 9.12.2014, että "Marian kappelin peruskorjauksen suunnittelussa ensisijainen urkuratkaisu ovat historialliset Normann-urut, jotka restauroidaan".

Yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi 16.6.2015 Normann-urkujen restaurointiin liittyvät tarjoukset. Urut restauroi ja pystyttää OÜ Olev Kentsi orelitöökoda -urkurakentamo ja urkujen äänityksestä vastaa Urkurakentamo Martti Porthan Oy. Tarjousten verollinen yhteishinta on 180.792 euroa.

Urkujen restauroimisen on tarkoitus valmistua syksyyn 2016 mennessä. Urkujen äänitys ja viritys tehdään Marian kappelissa alkuvuodesta 2017 siten, että työ valmistuu viimeistään 31.3.2017.

Hankkeeseen on saatu rahoitusta sekä yksityishenkilöiltä että julkiselta puolelta. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi hankkeeseen merkittävän avustuksen. Kirkkovaltuusto edellyttää, että kokonaisrahoituksen puuttuva osa, noin 80.000 euroa vuosille 2016–2017 katetaan urkutyöryhmän rahoituslaskelman mukaisesti avustuksin ja konsertein.