Sankarihaudat kunnostetaan Suomi 100 -projektina

100-vuotisen itsenäisen Suomen kunniaksi Kokkolan seurakuntayhtymän sankarihaudat saatetaan arvoiseensa kuntoon. Seurakuntayhtymällä on kaikkiaan kahdeksan hautausmaata, joista kolme on kanta-Kokkolassa ja viisi liitosseurakunnissa Lohtajalla, Kälviällä, Ullavassa ja Kaustisilla.

Kokkolan seurakuntayhtymä vastaa kunnostamiseen tarvittavan materiaalin hankinnasta ja johtaa hanketta, mutta pääasiassa kaikki työ tehdään yhdessä talkoilla paikallisten ihmisten kanssa.

Sankarihautojen kunnostuspäivät ovat
- Ullavassa la 6.5. klo 9
- Kaustisella ma 8.5. klo 9
- Lohtajalla 10.5.
- Kälviällä 11.5. klo 9

Lue lisää hautojen kunnostusprojektista Suomi 100 -sivustolta

Talvinen muistutus hautausmaiden henkilökunnalta

Hautausmaalla asioidessa on tärkeää ottaa huomioon vallitsevat sääolosuhteet. Hautausmaan pääkäytäväverkostot pyritään talvisin auraamaan ja hiekoittamaan arkipäivisin, mutta lauantaisin vain hautausreiteillä. Pienemmillä käytävillä liikkuessa suosittelemme jääpiikkejä kenkiin.

Hautamuistomerkin hoito

Kesällä on syytä tarkistaa hautakiven asento ja kunto. Vino tai kaatumaisillaan oleva hautakivi on vaarallinen paitsi hautausmaan työntekijöille myös muille hautausmaalla vieraileville. Hautaoikeuden haltijan on oikaistava hautakivi niin, ettei se aiheuta vahingon vaaraa.

Jätteiden lajittelu

Hautausmaalla vierailevia pyydetään lajittelemaan haudoilta poistamansa roskat ja kynttiläjätteet opasteiden mukaisesti hautausmaan jäteastioihin.

Tavoitteena on saada lajittelun osuus edelleen kasvamaan hautausmailla. Kokkolan seurakuntayhtymän hautausmailla lajitellaan jätteet, joten kannattaa katsoa tarkkaan, mihin keräysastiaan jätteet kuuluvat. Lasi- ja metallijätteet menevät haudalla käyviltä omaisilta hienosti oikeisiin keräysastioihin, mutta silti suurin osa lajittelusta menee energiajätteisiin.

Naapurihautojen kunnioitus

Hautausmaalla kuljettaessa on muistettava kunnioittaa naapurihautojen rauhaa. Hautausmaalla tulee kulkea käytäviä pitkin. Nurmialueella ei oikaista toisten hautojen yli. Talvella lunta ei myöskään kasata viereisten hautojen päälle.

Marian kappeli

Huom!

Hautapaikkojen näytöt kesäkaudella 1.6.-31.8.         ma-ke.