Palvelevan Puhelimen päivystäjän ajatuksia joulun alla

19.12.2014 | Taina Lamminen

Valmistauduin radiohaastatteluun, joka koski Palvelevan puhelimen toimintaa etenkin joulun alla. Kertoilin Kokkolan seudun Palvelevan puhelimen syntyvaiheista 35 vuotta sitten. Tuleva vuodenvaihde on toimintamme syntymisen ajankohta. Tämä vuosi 2014 on ollut muutoinkin historiallinen, sillä Suomessa Palvelevan puhelimen toiminnan aloittamisesta tuli 1.10. kuluneeksi 50 vuotta.

Radiotoimittaja toivoi, että ottaisin mukaani jonkun vapaaehtoispäivystäjän. Yhteensä heitä on toimialueellamme lähes 60.  Haastateltavakin olisi löytynyt, mutta esteenä on se, että vapaaehtoispäivystäjät ovat anonyymejä. Äänestä on helppo tunnistaa, vaikkei kasvoja näekään.
Päädyimme siihen, että päivystäjämme kertoo ajatuksiaan kirjoittamalla. Hän päivystää sekä Palvelevassa puhelimessa että Palvelevassa netissä, jonne myös voi kirjoittaa nimettömänä. Vapaaehtoiset ovat paitsi anonyymejä niin myös vaitiolovelvollisia. He ovat sitoutuneet yhteydenottajan kaikinpuoliseen kunnioittamiseen sekä jatkuvaan koulutukseen ja työnohjaukseen.
Nyt annan puheenvuoron päivystäjällemme:

"Kokkolan seudun Palvelevassa puhelimessa toimivien joukkoon liittyneenä olen pannut merkille päivystäjien vahvan sitoutumisen ja motivaation tähän vapaaehtoistehtävään.
Ajattelen, että sellaisen syntymisessä on merkitystä sillä, että päivystäjä on omassa elämässään kohdannut ja työstänyt kriisejä ja saanut niissä itselle kokemuksen, kuinka suuri merkitys luotettavalla kuuntelijalla on taakkojen jakamisessa ja niiden keventämisessä.
Yksinäisyys nousee puheluissa toistuvasti esille. On aika riipaisevaa kuulla soittajalta, että hän ei ole iltaan mennessä koko päivänä puhunut kenenkään kanssa.
Kun hän sitten ottaa yhteyttä ja katkaisee yksinäisyytensä, vietetään puhelimessa arvokkaita hetkiä keskustellen päivän tapahtumista, täyttyneistä tai täyttymättä jääneistä odotuksista, terveydentilasta, arjen huolista tai niistä ilon pilkahduksista, joita päivään on mahtunut.
Uutisotsikoihin yltävät tapahtumat kotimaassa tai maailmalla herättävät soittajissa myös tarvetta keskusteluun.

Juhla-ajat, ja aivan erityisesti joulun aika, nostavat meissä jokaisessa pintaan syviä tunteita. Soittaja saattaa tuntea suurta ikävää ja kaipausta läheisen ihmisen menetyksestä, tai ihmissuhteissa on jännitteitä, joihin hän toivoisi löytyvän muutosta.
Päivystäjänä koen saavani osakseni suurta luottamusta, kun keskustelen soittajan kanssa tällaisista, hyvin henkilökohtaisista asioista.
Joulun aikaan puheluissa muistellaan paljon, pohditaan joulun sanomaa ja lauletaan joululauluja. Soittaja ikään kuin kutsuu päivystäjää puhelimella kotiinsa juhlavieraaksi.

Päivystäjä tekee palvelutehtäväänsä ihmisenä eläen ja eläytyen toisen ihmisen rinnalla puhelimen yhdistäessä tuokioksi heidät toisiinsa. Läheskään aina en tiedä, mistä tilanteesta soittaja on puhelun aloittanut tai mihin hän sen jälkeen palaa.
Ajattelen, että päivystäjänä minun on ennen kaikkea pyrittävä avaamaan korvani, että kuulisin soittajan kertomasta, mikä hänen tilanteessaan juuri nyt on oleellisinta. Onko tärkeintä saada puhua ääneen siitä, mikä on mielessä, vai toivooko soittaja ehkä löytävänsä jonkin uuden näkökulman tai pääsevänsä asiassaan jotenkin eteenpäin.
Puhelinkeskustelussa mielestäni jopa tärkeämpää kuin se, että löydän itse sopivat sanat sanottavaksi, on se, että soittaja minun äänestäni, sen rytmistä, temposta ja äänensävystä vakuuttuu siitä, että olen puhelimessa juuri häntä varten.

Palvelevan puhelimen soittajat antavat myös silloin tällöin palautetta meille päivystäjille. Se ilahduttaa. Minusta se on merkki siitä, että soittajat itsekin haluavat olla vaikuttamassa käyttämänsä palvelun kehittämiseen.
Palvelevan puhelimen rinnalle on vuosien kuluessa syntynyt lukuisia muita auttamiskanavia, joilla on erityisosaamista erilaisiin elämäntilanteisiin ja elämänkysymyksiin. Jokaisella palvelumuodolla on tarvitsijansa. Joskus on tarpeen ohjata soittajaa eteenpäin antamalla hänelle tietoa näistä muistakin avun lähteistä."

Jotain kerroin tästä tekstistä radiohaastattelussa, mutta kokonaan se ei lähetysaikaan mahtunut. Koin kirjoituksen kuitenkin niin hienoksi ja tärkeäksi, että julkaisen sen tässä.

Tässä vielä Palvelevan puhelimen ja netin yhteystiedot, jotka ovat valtakunnalliset.Usein riittää että joku kuuntelee

Rohkaistu soittelemaan tai kirjoittelemaan, jos siltä tuntuu! Yhteydenotot menevät ympäri Suomea auki oleviin vapaisiin linjoihin, joista Kokkolakin on vastaamassa vuorollaan.

Hyvää ja siunattua joulun aikaa!

Siunattua joulua!

Yksi kommentti "Palvelevan Puhelimen päivystäjän ajatuksia joulun alla

Isoäiti 22.12.2014 8.29

Kyllä on hienoa, että on ihmisiä, jotka omien asioidensa lisäksi jaksavat pyyteettömästi kannatella hetken sitä lähimmäistä, joka päätyy syystä tai toisesta soittamaan auttavaan puhelimeen. Ei ole mitään hätää kun tuollaisen kirjoituksen kirjoittanut pyyteetön lähimmäinen kuuntelee ja kantaa vierellä kuormaa hetken. Hyvää Joulua ja hyvää jatkoa hienolle toiminnalle.

Kommentoi "Palvelevan Puhelimen päivystäjän ajatuksia joulun alla"