Vapaaehtoisena - Terveisiä piruntorjuntajoukoista

26.9.2018 | Minna Varila

Haastattelin kahta vähän epätyypillistä vapaaehtoista. Molemmat ovat tällä hetkellä armeijassa - Teemu varusmiespappina ja Ossi partionjohtajakurssilla. Seurakunnan isosena toimimisesta on ollut hyötyä niissäkin hommissa.

Kuka olet ja mitä teet tällä hetkellä?
Olen Teemu Hietala, olen tällä hetkellä armeijassa Kainuun prikaatin ensimmäisessä jääkärikomppaniassa. Miehistötehtävien puitteissa toimin varusmiespapin tehtävissä, palvelusaika on siis yhdeksän kuukautta. Varusmiespapin tärkein tavoite on henkisen ja hengellisen toimintakyvyn ylläpitäminen varusmiesten keskuudessa.

Ossi Myllymäki (vas.) ja Teemu Hietala. Kuvaaja: Jere Joki.Olitko ennen armeija-aikaa kuullut tällaisesta mahdollisuudesta?
Olin kuullut huhuja, että sellainen on mahdollista, mutta muuta tietoa minulla ei ollut, eikä tietoa oikein mistään löytynyt. Nyt olemmekin sotilaspastorin kanssa puhuneet, että tiedotusta aiheesta olisi hyvä lisätä.

Kuka sinut sitten sai innostumaan?
Olin kenttärovastin oppitunnilla ja siellä päädyin kysymään asiasta häneltä. Asia jäi harkintaan. Silloinen varusmiespappi oli vierailulla meidän yksikössä ja kysyin, vieläkö ennättää miettiä asiaa. Hän tulkitsi sen ilmoittautumiseksi ja ilmoitti minut kurssille. Se vastaus tuli valmiina, sillä olin juuri pähkäillyt, mitä asian kanssa tekisin.

Mitä varusmiespapin kurssiin kuuluu?
Siihen kuuluu kaksi osaa, joista toisen olen jo käynyt. Ensimmäisessä osassa opettelimme kansalaistaitoja ihmisten kohtaamisessa ja vertaistukena toimimisessa, sekä saimme käytännön ohjeita, kuinka järjestää sielunhoito- ja hartaustilanteita varuskunnassa. Koulutus muistuttaa pitkälle isoskoulutusta.

Olet ollut monta vuotta isosena ja apuohjaajana seurakunnan nuorten toiminnassa. Siitä on siis ollut hyötyä tässä tehtävässä?
Joo kyllä. Vaikka varusmiehet ovat ikäryhmänä täysin eri kuin esimerkiksi rippikoululaiset, niin perusasiat ovat olleet minulla tiedossa ja hallussa jo ennen tätä kurssia.

Miten sinuun on varusmiespappina suhtauduttu armeijatovereiden taholta?
Moni on kysynyt, olenko nyt korkea-arvoisempi kuin muut samaan aikaan tulleet, vaikka eihän se niin ole. Minulla on vain erillinen tehtävä, joka ei muuta sotilasarvoani. Monet ovat ihmetelleet ristimerkkiä hihassani ja kyselleet, mikä tuo on? Ja niin olen saanut kertoa. Moni on myös ollut kiinnostunut siitä, mitä tehtäviini kuuluu. Positiivisesti ovat suhtautuneet ja mielenkiinnolla.

Miten uskovaan nuoreen mieheen suhtaudutaan armeijassa?
Ei se tule niinkään esille, sillä ristikoru ei saa näkyä palveluspuvun kanssa. Minulla hihamerkki paljastaa kyllä, mutta muilla sitä ei välttämättä edes huomaa. Kunnioitus varusmiespappeja kohtaan on kyllä suurta. Komppanian päällikkö jopa pahoitteli värikästä kielenkäyttöään huomattuaan hihamerkkini.

Myös toinen Kaustisen ja Ullavan seurakunnan vakioisosista, jutun kirjoittamishetkellä partionjohtajakurssia käyvä Ossi Myllymäki kertoo, että uusista tovereista löytyy muitakin isostoiminnassa mukana olleita, ja kohtaamiset ovat olleet luontevia ja yhdistäviä.

Entä miten perhe ja lähipiiri ovat suhtautuneet tähän tehtävään?
Tyytyväisinä, kun on löytynyt siellä oma paikka. Myös tyttöystävä sanoi, että olen löytänyt omanlaisen tehtävän ja itsekin koen, että saan nyt ottaa seurakuntanuorissa keräämäni lahjat käyttöön. Minulla on pitkään ollut henkilökohtainen usko, ja on ollut hienoa, kun olen saanut kertoa armeijatovereille uskostani. Sitä kohtaan on osoitettu kiinnostusta. Eräs kaveri innostui jopa kertomaan, kuinka putkareissulla oli kurjassa tilanteessa tullut rukoiltua. Häntä kiinnosti, miten olen päätynyt uskomaan Jeesukseen. Armeijassa kulttuuri on sellainen, että perimmäisiä kysymyksiä ei paljon kysellä. Toisaalta koen, että uuden elämäntilanteen edessä monella olisi paljonkin kysymyksiä ja tilausta keskustelulle olisi.

Haastateltavat: Teemu Hietala ja Ossi Myllymäki
Haastattelija: Minna Varila

Ei kommentteja "Vapaaehtoisena - Terveisiä piruntorjuntajoukoista"

Kommentoi "Vapaaehtoisena - Terveisiä piruntorjuntajoukoista"