Tansania - Jumalanpalveluksessa

20.3.2018 | Aune-Inkeri Björkström

Blogiin kirjoittaminen tiiviin, asiapitoisen ja osin teologisissa korkeuksissa liitelevän konferenssiohjelman lomassa on haastavaa. Kunnes pääsen paikalliseen jumalanpalvelukseen…

Torstaista tiistaihin kestävän maailmanlähetyskonferenssin katkaisee suloisesti sunnuntai. Yli tuhatpäinen osanottajajoukko on jaettu vierailemaan Arushan lähellä sijaitseviin kirkkoihin jumalanpalveluksiin: luterilaiseen, ortodoksiseen, katolilaiseen, helluntailaiseen, mennoniitta- tai veljesseurakuntaan… Osa jumalanpalveluksista alkaa jo aamukuudelta, jotkin kestävät kolme tuntia.

Viron kirkon edustaja Leevi Reinaru on menossa kymmeneltä alkavaan Akerin kirkon jumalanpalvelukseen, ja lähden sinne mukaan. Taksi kääntyy kuoppaiselle kylätielle. Akerin kirkon pihalla on paljon väkeä. Ensimmäinen jumalanpalvelus on juuri päättynyt – alettuaan klo 7.20! Mukana on paljon lapsia.

Akerin kirkko

Pastori Anael Nasari on vastassa ja tervehtii Leevi Reinarua lämpimästi. Monet haluavat kätellä vieraita.
Arviolta alle 10-vuotias, hento tyttö tulee luokseni, katsoa tapittaa minua suurilla ruskeilla silmillään ja kuiskaa ujosti korvaani englanniksi:
- I go to Akeri primary school…! Minä käyn Akerin alakoulua!
Hän on selvästi onnellinen saadessaan käyttää oppimaansa kieltä.

Pastori vei meidät kaikessa rauhassa ensin aamupalalle. Jumalanpalveluksen alkamisaika ei ole niin minuutin päälle.  Vieraanvaraisuus ennen kaikkea!
Kuulemme, että Akerin seurakuntaan kuuluu yli tuhat ihmistä, joista kirkossa käy viitisensataa. Suomalaisittain huikea prosentti!

Kirkko on kaunis ja valoisa. Pihapiirissä on myös entinen, vaatimattomampi kirkkorakennus ja 250 oppilaan ammattikoulu.

Raamattu ja virsikirjaKirkkoon tullaan oman Raamatun ja virsikirjan kanssa. Vaikka kymmenen jumalanpalvelukseen tulee väkeä vähemmän kuin aamun ensimmäiseen, laulut raikaavat komeasti ja osittain moniäänisesti. Säestystä ei ole. Kuulemme monta tuttua virttä, muutaman afrikkalaisen lisäksi.
Yksi melodia muistuttaa etäisesti Hämäläisen laulua. Vai mitä ajattelet? Voit kuunnella ja katsella virrenveisuuta täältä. Kännykällä kuvattu videon on vähän "hutera", mutta tuo autenttisen tuulahduksen paikan päältä.

Kaikki tapahtuu swahiliksi. On siis aikaa tehdä havaintoja. Aluksi joku seurakunnan vanhimmista puhuu, ja myös meidät vieraat kutsutaan esittäytymään. Evankeliumitekstin kohdan hoksaan, kun erotan sanan Solomon: on kyse vuorisaarnan kohdasta, jossa Jeesus sanoo: "Minä sanon teille: Edes Salomo kaikessa loistossaan ei ollut niin vaatetettu kuin mikä tahansa niistä" - tarkoittaen kedon kukkia.
Anael Nasari saarnaaSaarna kestää noin tunnin. Sen aluksi pastori sanoo meille englanniksi, että hän aikoo puhua luonnon saastumisesta ja globaaleista ympäristökriiseistä. Erotan puheesta monen valtion nimen. Jälkeenpäin kysyn, mitä muuta hän sanoi saarnassaan.
- Kehotin seurakuntaa myös rukoilemaan ympäristöasioiden puolesta, hän kertoo.

Saarnaajaa on hauska seurata, koska hän on niin iloinen ja ilmeikäs ja elehtii vilkkaasti. Hänellä on koko ajan katsekontakti seurakuntalaisiin. Moisesta suomalainen jo vaivaantuisi! Varsinkin miehet vastaavat lähes joka lauseeseen sanomalla aamen tai jotain vastaavaa. Näin tiivistä vuorovaikutusta saarnaajan ja seurakunnan välillä en ole ikinä nähnyt  jumalanpalveluksessa missään päin maailmaa.

Kolehtia varten kuoriosaan nostetaan pöytä, jossa on koreja eri tarkoituksiin. Seurakuntalaiset kiertävät kaksi kierrosta kolehtipisteeseen ja pudottavat lahjansa kirjekuorissa koreihin.

Kesken jumalanpalveluksen paikalle saapuu vielä suurempi kansainvälinen opiskelijaryhmä lähetyskonferenssista. Jälleen kerran kaikki vieraat esittäytyvät.

Parituntisen jumalanpalveluksen jälkeen väki kerääntyy piiriksi kirkon pihalle. On huutokaupan vuoro. Kolehti on voidaan antaa myös maataloustuotteina. Kaikki käy kaupaksi!

Huutokauppa kirkon pihalla

Moni tulee hyvästelemään vieraat. Seurakuntalaisista välittyvä lämpö on konkreettista, sanoja ja yhteistä kieltäkään ei tarvita.

On aika siirtyä kahden nuoren lähetyssaarnaajan haudalle. Sitä varten olemme tulleet juuri tähän kirkkoon. Se onkin jo oma tarinansa, jonka voit lukea täältä.

Meidät kutsutaan vielä lounaalle pastorin ja muutamien seurakuntalaisten kanssa ”seurakuntasaliin”. Tarjolla on riisiä, kalaa banaaneja ja lihaa. Lounas on kuulemma joka sunnuntai jumalanpalveluksen jälkeen.

Jumalanpalvelukseen liittyvä ateriayhteys onkin yksi niitä asioita, jotka haluaisin tuoda täältä Suomeen. Täällä kukaan ei jää yksin eikä taatusti huomioimatta ja tervehtimättä.

Ei kommentteja "Tansania - Jumalanpalveluksessa"

Kommentoi "Tansania - Jumalanpalveluksessa"