Tansania – Maa jossa rukoillaan

9.3.2018 | Aune-Inkeri Björkström

Puhelin herättää Vantaalla lentokenttähotellissa neljän jälkeen. Kolme tuntia myöhemmin lennämme jo kohti Amsterdamia. Me Tansaniaan maailmanlähetyskonferenssiin matkaavat kolme maallikkodelegaattia istuimme vierekkäin ja tutustuimme toisiimme: Hanna Lindberg on Lähetysyhdistys Kylväjän kotimaantyön johtaja, Markus Silvola taas kansainvälisen työn sihteeri Olarin seurakunnasta.

Amsterdamissa jatkolennolle 600-paikkaiseen koneeseen virtaa – muiden matkustajien ohella – satoja samaiseen konferenssiin tulijoita. Pitkän lennon aikana ehdimme tutustua muutamiin heistäkin. Vihdoin laskeudumme Afrikan sysimustassa yössä Kilimanjaron pienelle kansainväliselle lentokentälle. Vastaan tulvahtaa lämmin tropiikin ilma. Vielä illallakin lämpöasteita on 26. Edellisaamuna Kokkolassa taisi olla -14 astetta.

Viisumin jonotus kestää pitkälle toista tuntia.
- Miten sinun nimesi oikein äännetään? ihmettelee seuraava virkailija, joka ottaa valokuvan ja sormenjäljet ja taiteilee nimeni lomakkeisiinsa. Bjoerkstroem ei tainnut olla ainoa kummallinen nimi, jonka hän sai eteensä sinä iltana.

Joukko konferenssin osanottajia sulloutuu bussiin ja suuntaa kohti hotelleja. Matkatavarat pakataan bussin avoimelle katolle. Osa matkustajista jää pakaaseineen kahteen reitin varrella olevaan hotelliin. Vihdoin saavumme omaan majapaikkaamme, hikisinä ja uupuneina mutta helpottuneina. Matkalaukut puretaan bussin katolta. Ainoastaan minun laukkuani ei sieltä löydy, vaikka sen piti olla päällimmäisten joukossa. Kyselyt ja tarkistuksetkaan eivät tuota tulosta.

Hajaannumme kukin tahollemme, ja suomalaiset lupaavat rukoilla laukun löytymistä ja lainata matkalaukusta kaipaamiani tavaroita.
Ei auta muu kuin majoittua käsimatkatavaroiden varassa huoneeseen.

Kirjoituspöydällä on Gideonien kolmikielinen ”hotelliraamattu”. On jo aamuyö, ja Luukkaan evankeliumista osuvat väsyneisiin silmiini Jeesuksen sanat: ”Tottahan sitten Jumala hankkii oikeuden valituilleen, jotka päivin ja öin huutavat häntä avuksi. Hänkö viivyttäisi apuaan? Minä sanon teille: hän hankkii heille oikeuden viipymättä.”

Rohkaistuneena huokaan vielä yörukouksen, että kaikkivaltias Herramme ajaisi asiaani. Heti perään alan murehtia. Ehkä laukku on pudonnut pimeässä katolta ojaan eikä ikinä palaudu omistajalleen. Miten ikimaailmassa pärjään viikon Tansanian helteessä ilman kesäisiä vaatteita ja kenkiä? Malarialääkkeet onneksi olivat käsimatkatavaroissa. Välttämättömien tavaroiden hankkiminen paikan päältä varastaisi tuntitolkulla aikaa konferenssiin osallistumiselta – täällä kun ei ole tavarataloja. Lisäksi tarvitsisin jonkun oppaaksi. Kännykkäkin pitäisi ladata, mutta adapterikin on matkalaukussa…

Yöunet moskiittoverkon alla jäävät lyhyiksi ja päättyvät neljän aikoihin muezzin rukouskutsuun. Aamulla puen ylleni ne turhan talviset matkavaatteet. Suuntaamme kohti konferenssipaikkaa, jonne on melkein tunnin bussimatka. Bussissa on mukana myös Suomen Lähetysseuran swahilintaitoinen työntekijä Katri Härkönen, joka ottaa jämäkästi hoitaakseen laukun jäljittämisen bussiyhtiöltä.

Konferenssipaikalla ongelma tulee puheeksi myös Viron kirkon lähetyskeskuksen johtajan Leevi Reinarun kanssa.
- Rukoillaan, että laukku löytyy, hän sanoo ja rukoilee sitä ääneen, lyhyesti ja konstailemattomasti siinä ruokasalin aamiaiskattausten äärellä.
Kerron yöllä lukemastani raamatunkohdasta.

Konferenssi avataan juhlavasti ja näyttävästi. Meitä on 1024 osanottajaa! Hetken kuluttua Hanna näyttää kännykästään Katrin välittämän viestin: Laukku on löytynyt ja odottaa hotellissa.
Iloitsemme nopeasta rukousvastauksesta. Olo on huojentunut. Huomenna saan kesävermeet päälle ja juhlava maailmanlähetyskonferenssi saa jatkua osaltani keveämmissä merkeissä.

Yksi kommentti "Tansania – Maa jossa rukoillaan

Heli Voipio 12.3.2018 8.41

Loistavaa, Aune-Inkeri, että olet päässyt Afrikkaan, vieläpä ihan Kilimanjaron tuntumaan! Toivon sinulle oikein antoisia kokouksia ja hienoa reissua kaiken kaikkiaan. Olen iloinen, kun bloggaat sieltä, niin saan vähän tietää vaikutelmistasi ja tunnelmistasi siellä. Jeesus olkoon kanssasi ja varjelkoon ja johdattakoon sinua!

Kommentoi "Tansania – Maa jossa rukoillaan"