Tansania - Kosketuksia

6.3.2018 | Aune-Inkeri Björkström

Mungu ni pendo, apenda watu, mungu ni pendo, anipenda. Sikilizeni, furaha yangu, mungu ni pendo, anipenda.
Tämän Jumalan rakkaudesta kertovan swahilinkielisen laulun opin seurakunnan tyttöleirillä kymmenvuotiaana.

Käsittämättömät sanat kuulostivat hauskan iloisilta ja tuntuivat suussa pehmeiltä. Suomeksi tuo lastenlaulu alkaa sanoilla Rakkaus suurin ristiltä loistaa.

Laulun yhteydessä meille tyttöleiriläisille todennäköisesti kerrottiin itä-Afrikassa sijaitsevasta Tanganjikasta – nykyisestä Tansaniasta - jossa Suomen Lähetysseura oli aloittanut työn jo 1948.

Toinen kosketukseni Tansaniaan oli tansanialaisten seurue, joka tuli 1990-luvulla Suomeen opiskelemaan yrittäjyyttä. Toimin heidän tulkkinaan, kun he ilahduttivat pohjalaista kirkkokansaa iloisilla lauluillaan ja kertoivat kotimaastaan – englanniksi.
Erityisesti muistan seurueesta naisen, jolla oli elatuksen murheita enemmän kuin tarpeeksi. Hän oli saanut mieheltään hiv-tartunnan ja miehen kuoltua hoiti niin omia kuin miehen sukulaisia ja kustansi nuorison koulutuksen. Oli riipaisevaa nähdä se ahdistus, joka heijastui tuon lahjakkaan ja yrittäjähenkisen naisen olemuksesta; hänenkin aikansa oli käymässä vähiin.

Kolmas kosketukseni Tansaniaan oli Kokkolan rovastikunnassa vieraillut Victoriajärven itäisen hiippakunnan apulaispiispa Emmanuel Makala. Vierailin tulkkina hänen kanssaan Perhon seurakunnan tilaisuuksissa - ja maatalousoppilaitoksen sikalassa. Maatalon poikana hän oli kiinnostunut kotieläimistä.
Victoriajärven itäinen hiippakunta on Oulun hiippakunnan ystävyyshiippakunta, joten vuorovaikutusta on näissä merkeissä ollut jo vuodesta 2002.

Neljäs kosketukseni Tansaniaan alkaa huomenna, jos Herra suo. Pääsen ensi kertaa paikan päälle! Afrikassa olen aiemmin käynyt vain Egyptissä, joka on täysin ”eri maata” kuin Tansania.
Miksi Tansaniaan?
- Olisitko kiinnostunut lähtemään Kirkkojen maailmanneuvostojen maailmanlähetyksen ja evankelioimisen konferenssiin Tansaniaan kirkon delegaatiossa?
Kysymys esitettiin minulle yllättäen viime kesänä. Yllytyshullu kun olen, vastasin liikoja miettimättä kyllä.
Tuhannen ihmisen konferenssiin osallistuu parikymmentä suomalaista. Vaikka osanottajia saapuu eri puolilta maailmaa, konferenssin painopisteenä on Afrikka. Sinne on siirtymässä myös kristinuskon painopiste. Afrikassa on 600 miljoonaa kristittyä; se on enemmän kuin missään muussa maanosassa.
Ekumeenisen konferenssin isäntäkirkkona toimii Tansanian luterilainen kirkko. Emmanuel Makala on nykyisin yksi kirkon piispoista. Ehkä näen hänetkin vilaukselta.

Mungu ni pendo. Jumala on rakkaus. Siitä kumpuaa myös lähetystyö. Siksi lähetystyötä tekevät kaikki kristilliset kirkot. Viime kädessä lähetys on Jumalan toimintaa, jossa hän toki käyttää kristittyjä. Siitä olemme menossa kuulemaan ja oppimaan.
Ehkä opin Tansaniassa muutaman sanan swahiliakin. Sen jo tiedän, että asanti on kiitos.
Kuulemisiin! Tuonane tena!

Konferenssin englanninkieliset sivut

Ei kommentteja "Tansania - Kosketuksia"

Kommentoi "Tansania - Kosketuksia"