Vapaaehtoisena - Kun antaa, niin saa

5.12.2017 | Eini Prest

Kansainvälistä Vapaaehtoisten päivää vietetään tänä vuonna 5.12. On hyvä, että kalenterissa on nimettynä tällainen päivä. Kun asioille annetaan nimi, ne saavat huomiota ja herättävät keskustelua.

Vaikka eihän vapaaehtoistyö mikään uusi ilmiö ole. Ennen puhuttiin talkoohengestä. Autettiin naapuria töissä puolin ja toisin, kun asiat olivat hyvin – ja sitten vasta autettiinkin, kun sattui jotain odottamatonta. Annettiin siitä omasta vähästä sitä vielä enemmän tarvitsevalle. Ennen elettiin tiiviimmin yhteisössä ja lapsetkin kasvoivat ajattelumalliin, jossa tehdään töitä yhteiseksi hyväksi.

Tätä toivoisin tähänkin päivään enemmän. Puhutaan yhteisestä vastuusta ja tuodaan kouluissa mukaan arkeen sitä, mitä jo opetussuunnitelmista löytyy. Tästä hienona esimerkkinä taksvärkkipäivä, johon meidänkin perheen yläkoululaiset osallistuvat tiistaina 5.12. Tehdään töitä, saadaan pieni palkka ja se lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Maailma muuttuu kovalla vauhdilla, mutta tietyt asiat ovat ja pysyvät. Näemme nimittäin pahoinvointia ja epäkohtia niin lähellä kuin kauempana. Nyt kysytäänkin: osaammeko ja haluammeko aidosti huomata ja tarttua siihen tilannetta parantaaksemme?

Jokainen meistä todennäköisesti jossain vaiheessa on avuntarvitsijakin. Kaipaan lisää keskustelua vapaaehtoistyöstä ja monipuolisia toimintamalleja siihen, kuinka sitä voi omassa elinpiirissä toteuttaa.

Tämä kiireinen rytmimme toki saa usean meistä kavahtamaan, että vieläkö tässä pitäisi lähteä ilmaiseksi jonnekin töihin ja sitoutumaan? Mutta ei tarvitsekaan – jokainen tilanteensa ja omien tarpeidensa mukaan. Kun antaa, niin saa. Se on todeksi käynyt omassakin elämässäni.

On siis todella tärkeää luoda erilaisia toimintamalleja vapaaehtoistyölle ja sen informaatiokanaville, joita jo on, mutta kehitettävää riittää. Minulla oli ilo osallistua syksyllä 2016 Kokkolassa järjestettyyn vapaaehtoistyön seminaariin. Seminaarin anti oli suuri, ja siksi toivon enemmän tällaisia tapahtumia.

Me ihmiset olemme erilaisia – onneksi – joten tarpeemme tai mahdollisuutemme toimia ovat erilaisia. Toinen kun ehtii ja tahtoo sitoutua pitempikestoiseen vapaaehtoistehtävään, toinen tulisi mielellään tempausluoteisesti muutamaksi tunniksi vaikka lipaskerääjäksi tai päivän ajaksi mukaan tapahtumaan – jos tieto tällaisesta mahdollisuudesta hänet tavoittaa.

Minulle itselleni vapaaehtoistyö ja sen esille tuominen ovat sydäntä lähellä. Ei siis ihme, että opinnäytteeni aiheeksi tuli vapaaehtoisten palkitseminen. Pääsin tutustumaan Kokkolan suomalaisen seurakunnan katulähetystyön vapaaehtoisiin, jotka omilla tarinoillaan ja taustoillaan ovat avartaneet minun katsantokantaani lähimmäisrakkauden toteuttamisesta.

Kun antaa, niin saa.

Kynttilät. Kuva: Taina Lamminen

Sunnuntaina 14.1.2018 vietetään Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa Vapaaehtoisten kirkkopyhää. Eri yhteyksissä toimivia vapaaehtoisia kutsutaan klo 10 messuun Kokkolan kirkkoon ja sen jälkeen seurakuntakeskuksen Alasaliin kiitosjuhlaan ja keittolounaalle.

Ei kommentteja "Vapaaehtoisena - Kun antaa, niin saa"

Kommentoi "Vapaaehtoisena - Kun antaa, niin saa"