Rohkea äiti – Sinä olet kaunis kruunu

24.5.2017 | Anna-Riitta Sulander

Yhtenä päivänä minä ja tyttäreni (1 v 5 kk) olimme kahdestaan keittiössä. Hän istui ruokapöydän tuolilla, joka oli nostettu tiskipöydän kohdalle. Hän oli ollut innokas tiskausapuri ja istuskeli nyt hihat märkänä tuolilla. Olin hänen edessään kyykyssä, jotta saimme olla aivan kasvotusten. Juttelin hänelle niitä näitä, ja välillä hän vastaili jutusteluuni omalla elekielellään, äänteillä ja muutamilla haparoivilla sanoilla.

Kevätaurinko täytti keittiön lämmöllä, ja sen valossa tyttäreni näytti aivan erityisen kauniilta. Sanoin hänelle: ”Tiedäthän sinä, että olet kaunis?” Siihen Pikku-Neiti vastasi määrätietoisesti myöntävällä äännähdyksellä, ja osoitti sen jälkeen tomerasti minua molemmin käsin. Myös äiti on kaunis!

Viime aikoina julkisuudessa on keskusteltu paljon siitä, miten lapsen ulkonäköä saa kommentoida

Pikku-Neiti

– tai saako lapsen ulkonäöstä ylipäätään mainita mitään. Huonoina esimerkkeinä tästä ovat olleet tilanteet, joissa esimerkiksi neuvolassa on puhuttu lapsen liian suuresta tai alhaisesta painosta negatiiviseen sävyyn silloin, kun lapsi on paikalla. Pahimmillaan tällaiset tilanteet voivat johtaa lapsen itsetunnon murenemiseen, oman kehon inhoamiseen tai esimerkiksi lihomisen ja siten ruuan pelkäämiseen.

Jari Sinkkonen kirjoittaa Kodin kuvalehdessä, että jokainen lapsi kaipaa kuulla olevansa ihana, suloinen, kaunis ja mahtava. Ulkoisen olemuksen ihastelu ei lisää lapsen ulkonäköpaineita, vaan pikemminkin viestittää lapselle sitä, miten hän on vanhempiensa mielestä kaikin puolin hyväksytty ja rakastettu – myös ulkoisesti. Näin lapsi oppii pienestä pitäen, että hänen kehossaan ei ole mitään vikaa. Se on yksi osa hyvän itsetunnon rakentumisessa.

Myös Ylen Vaakakapina-blogisivusto ottaa asiaan kantaa julistamalla lapsille kasvurauhan. Julistuksen tärkein viesti on, että lapsen paino ja elintavat ovat aikuisten asia – eivät lapsen. Kasvurauha-julistuksessa tuodaan esille myös aikuisten esimerkin vaikutus.

Takaisin keittiöömme. Mistä Pikku-Neiti tiesi, että sekä hän että äiti ovat kauniita? Hän oli kuullut sen aikaisemminkin. Joskus ihmettelen Pikku-Neidille ääneen sanoen, miten ihmeessä hän voi olla niin mahdottoman kaunis. Sen täytyy johtua siitä, että äiti on niin kaunis ja isi komea!

Pieni lapsi muistaa hurjan määrän asioita, ja niin tämäkin asia oli jäänyt Pikku-Neidin mieleen. Yhtä lailla hänen mieleensä jäävät varmasti myös ne kerrat, kun äiti onkin omasta mielestään jotain muuta kuin kaunis!
Sillä on siis suuri merkitys, mitä me vanhempina suustamme päästämme. Siksi meidän tulisi äiteinä ja isinä suhtautua arvostavasti omaan kehoomme ja puhua siitä nätisti – siitäkin huolimatta, että se ei kaikilta osin omaa silmää miellyttäisikään.

Jos lapsi kuulee, kun äiti jatkuvasti sanoo: ”Onpa mulla rumat hiukset / kauhea läskimaha / lörppä peppu / rupsahtaneet tissit” – tai mitä tahansa muuta negatiivista puhetta omasta kehosta, lapsi oppii, että on ihan ok puhua itsestään rumasti, mollata ja inhota.

Kaiketi se on myös osa suomalaista vähättelyn ja häpeän kulttuuria, että itseään ei saa kehua tai omasta ulkonäöstään ei saa pitää. Ainakaan julkisesti ja ääneen sanoen!
Vaikka oma ulkonäköni ei omasta mielestäni ole täydellinen (mitä lie ”täydellinen” tässä yhteydessä edes tarkoittaa, en tiedä), sanon silti ilomielin itseäni kauniiksi varsinkin oman lapseni kuullen. Silloin lapseni oppii sen, että kauneus ei ole photoshopattuja mallikuvia lehtimainoksessa, vaan iloa, hyvää mieltä ja tyytyväisyyttä ihan tavallisessa vartalossa.

Tähän teemaan liittyen minua puhuttelee eräs raamatunkohta: ”Sinä tulet kauniiksi kruunuksi Herran kädessä ja kuninkaalliseksi päähineeksi Jumalasi kädessä.” (Jes. 62:3)

Loppujen lopuksi kaikki ihmiset – myös ne jalustalle nostetut, kauniit ja ihaillut – ovat vain katoavaa maata ja savea ilman Jumalaa. Uskon kautta Jeesukseen meidän asemamme kuitenkin muuttuu ja meistä tulee Isän lapsia, kuningaskunnan perillisiä. Meistä tulee Jumalalle kelpaavia Jeesuksen sovitustyön tähden.

Tämä uusi asema ja identiteetti ei tietenkään tarkoita, että ihmisen ulkonäkö välttämättä jollain tavalla muuttuisi. Sen sijaan näen asian niin, että uuden aseman ja Jumalan lapsen identiteetin myötä ihmisellä on parempi mahdollisuus kokea itsensä arvokkaana, tärkeänä ja kauniina riippumatta siitä, miltä näyttää. Kun sydämessään tietää olevansa ”kaunis kruunu” ja ”kuninkaallinen päähine”, on helpompi arvostaa itseään sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Ei kommentteja "Rohkea äiti – Sinä olet kaunis kruunu"

Kommentoi "Rohkea äiti – Sinä olet kaunis kruunu"