Kirpputorimeininkiä

28.4.2017 | Riikka Peltola

Tiistaiaamusella koukkaan Marinkaisten rukoushuoneelle. Normaalisti aloitan aamulla toimistolta, mutta tänä aamuna olen sopinut treffit Eeva Puution kanssa Marinkaisten rukoushuoneen takahuoneeseen. Eeva siellä jo odotteleekin. Tai käy läpi tavaroita ja järjestelee paikkoja. Suunnittelee jo mielessään, mitä voi siirtää jatkokierrätykseen.

Kirpputori sijaitsee Marinkaisten rukoushuoneessa, keittiön takana olevassa huoneessa. Huone on puoliksi kirpputorin käytössä ja puoliksi kerhotyön varastona.

Marinkaisten kirppis

Marinkaisten rukoushuoneen kirpputori sai alkunsa 11.11.2000. Helena Räisänen toimi tuohon aikaan Lohtajan seurakunnan diakoniatyössä ja oli ideoimassa toiminnan aloittamista.
- Aluksi rukoushuoneessa pidettiin myös kahvilaa. Kahvila oli avoinna lauantaisin ja tien varressa oli Avoinna-kyltti, Eeva muistelee.
- Kahviloita oli mukava pitää, kertoo Eeva Puutio. Oli hyviä kohtaamisia. Kohtaamiset koettiin tärkeäksi sekä pitäjien että kävijöiden kesken.
Vapaaehtoisina toimivat ainakin Eeva Puutio ja Sirkka-Liisa Niemi sekä kylän diakoniaväkeä.
Lasten vaatteita

Alusta asti toiminta oli pääasiassa lasten vaatteisiin ja tarvikkeisiin keskittyvää. Kirpputorille on voinut lahjoittaa tavaraa ja pienillä maksuilla sitä on voinut ostaa. Ideana on ollut kierrättäminen, mikä myös Eevalle on kirpputorin pyörittämisessä tärkeää.
Tuotto on ollut pienimuotoista, mutta kertyneitä varoja on käytetty Marinkaisten diakonia- ja lähetyspiirin kautta lähetystyöhön sekä oman kylän asukkaiden avustamiseen ja syntymäpäivä- sekä joulumuistamisiin.
- Kirpputoria on käytetty myös katastrofivarastona. Kun paikallisia perheitä on kohdannut kriisi, täältä on saanut hakea hätätilanteessa vaateapua, Eeva kertoo.

Lisäksi kirpputorin tavaraa on lahjoitettu erilaisiin kohteisiin. Kun Helena oli lähetystyössä Etiopiassa, täältä lahjoitettiin myös sinne, enimmäkseen värikkäitä ja kesäisiä vaatteita. Myös Viteleen Venäjälle on viety tyttöjen ja poikien vauvapakkauksia. Paketit ovat sisältäneet mm. vaatteita, leluja ja kenkiä. Romanian lasten joulupaketteihin on lahjoitettu viimeiseksi.
Leluja

- Aunukseen, Etiopiaan, Viteleen, aids-lapsille, seurakunnan kummilapsille Lilille ja Lalille, muistelee Eeva ja selailee edessään olevaa vihkoa, johon asioita on kirjoitettu muistiin.
Lisäksi muutamia kertoja on lahjoitettu päihdeäitien hoitokotiin Kokkolaan leluja ja vaatetta.

Aiemmin toiminta on ollut aktiivisempaa, nyt hiljaisempaa. Lahjoituksia otetaan ilolla vastaan. Tavaroiden tulee olla ehjiä ja puhtaita. Vapaaehtoiset järjestelevät edelleen kirpputoria ja huolehtivat siitä. Vaatteita voi lahjoittaa kirpputorille Eevan kautta tai tavaraa voi viedä rukoushuoneelle kerhojen tai muiden tapahtumien aikoina, milloin vain ovet ovat auki.
Samoin tavaraa voi käydä ostamassa kerhoaikoina. Hinnat ovat edullisia, enemmänkin saa maksaa jos haluaa.

Nytkin ensikertalaisen matkaan lähtee pino nuorten kirjoja ja askartelutarviketta. Vaatteet olivat tälle shoppailijalle vähän liian pieniä. Tällä hetkellä on enimmäkseen tarjolla pienten lasten vaatteita.
Mutta mikä sen mukavampaa kuin ostaa kirpputorilta jotain tarpeellista tai lahjoittaa itselle ylimääräistä tavaraa sinne, kun tietää että rahat käytetään hyvään tarkoitukseen. Omilla pienillä ostoksilla on samalla tukemassa hyvää työtä. Ja lahjoittamalla pääsee itselle turhista kasoista eroon.
Eeva toteaa, että tämäkin on yksi diakoniatyön muoto, tällä hauskallakin tavalla voi palvella.

Vaatteet odottavat löytäjää

Ei kommentteja "Kirpputorimeininkiä"