Rohkea äiti - Palvelutyössä

16.4.2017 | Anna-Riitta Sulander

Äitinä (ja myös isänä) oleminen on aina palvelutehtävä. Äitinä koen joutuneeni lukemattomia kertoja oman mukavuusvyöhykkeeni ulkopuolelle ja voittamaan mukavuudenhaluni vain sen takia, että se on lapseni etu.

Esimerkkejä on lukuisia. Jo heti synnyttämisessä ja imetystaipaleen alussa jouduin kokemaan fyysistä kipua lapseni takia. Myöhemmin esimerkiksi yöheräämiset, imetyksen sitovuus ja lapsen tarve olla aina aikuisen seurassa ovat aiheuttaneet väsymystä, oman sekä parisuhdeajan puutetta ja harrastusten vähenemistä.

Lapsen kulloinenkin tilanne ruokailujen, unen, läheisyydentarpeen ja vaipanvaihdon suhteen määrittelevät monesti sen, saanko vaikkapa juoda kupin kahvia rauhassa tai tehdä ruokaa ilman keskeytyksiä. Onneksi taaperon kanssa on jo päivittäin sellaisia hetkiä, että myös vanhemmat saavat hetkeksi keskittyä omiin juttuihinsa ja ottaa rennosti - ks. kuva ;-).

Isän ja tyttären lukutuokio

Palvelijana oleminen on sitä, että rakkaudesta palveltavaa kohtaan omasta tahdostaan valitsee palvella toista. Palvelija haluaa auttaa, hoitaa, lohduttaa ja huolehtia toisesta. Hän haluaa rakentaa toista niillä kyvyillä, apuvälineillä ja lahjoilla, joita hänellä on. Näin palveltava saa käytännön tekojen ja ääneen sanottujen sanojen kautta kokea olevansa rakastettu. Sitä palveleminen siis pohjimmiltaan on: rakkautta käytännöllisellä ja näkyvällä tavalla.

Myös Jeesus palveli. Hän, opettaja ja Herra, alensi itsensä pestäkseen opetuslastensa likaiset jalat (Joh. 13). Ja vielä enemmän! Hän, Jumalan Poika ja Kuningas, alensi itsensä pestäkseen sinut ja minut puhtaaksi synnistä ristinkuolemansa kautta. Synnitön tuli synniksi meidän pelastumisemme tähden, että meillä olisi mahdollisuus päästä sovintoon Isän kanssa.
”...joka ei, vaikka hänellä olikin Jumalan muoto, katsonut saaliiksensa olla Jumalan kaltainen, vaan tyhjensi itsensä ja otti orjan muodon, tuli ihmisten kaltaiseksi, ja hänet havaittiin olennaltaan sellaiseksi kuin ihminen; hän nöyryytti itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan asti, hamaan ristin kuolemaan asti.” (Fil. 2:6-8)
Jeesus luopui asemastaan, kuninkuudestaan ja hengestään, ja lopulta voitti ylösnousemuksessaan kuoleman, jotta meillä voisi henkilökohtaisen uskon kautta häneen olla asema Jumalan lapsena, saisimme olla kuningaskunnan perillisiä ja saisimme jo tässä ajassa uuden elämän Pyhässä Hengessä. Mitä valtavaa rakkautta, mitä valtavaa palvelemista!
Näillä teoilla Jeesus antoi meille kaikille, myös äideille ja isille, esimerkin aidosta palvelijan mielestä. Hän näytti, miten meidän tulisi yhtä lailla konkreettisella ja nöyrällä tavalla suostua palvelemaan toinen toistamme. Sen inspiraationa ei ole henkilökohtaisten pisteiden kerääminen, ansaitseminen, oma mukavuudenhalu tai suorittaminen, vaan rakkaus.
”...ettekä tee mitään itsekkyydestä tai turhan kunnian pyynnöstä, vaan että nöyryydessä pidätte toista parempana kuin itseänne ja että katsotte kukin, ette vain omaanne, vaan toistenkin parasta. Olkoon teillä se mieli, joka myös Kristuksella Jeesuksella oli..." (Fil. 2:3-5)

Äitinä olen joutunut monesti nöyrtymään Herran edessä siinä asiassa, että luovun omista oikeuksistani palvellakseni omaa lastani. Tätä on ollut hyvä pohtia silloin, kun pyyhkii pöydän alla nelinkontin tahallaan maahan heitettyjä ruokia tai yrittää jo toista tuntia saada lapsi nukahtamaan yöunille. Ei ole aina helppoa nöyrtyä tähän palvelutehtävään, jonka on Jumalalta saanut. Palvelutehtävänsä arvostamista vähentää myös se, että se on yhteiskunnan silmissä jollain tavalla vähäpätöistä ja toisarvoista.

Yhteiskunnan yleisestä ilmapiiristä ja omista ajoittain negatiivisista tunteistani huolimatta olen sitä mieltä, että vanhempana oleminen on mitä arvokkain palvelutehtävä. Siinä jos missä ihminen saa harjoitella rakastamista käytännöllisellä tavalla ja kasvaa ihmisenä kohti Kristuksen palvelevaa mielenlaatua.

Ei kommentteja "Rohkea äiti - Palvelutyössä"

Kommentoi "Rohkea äiti - Palvelutyössä"