Artikkeli

Blogi - Bloggen

Kirjoittajat ovat seurakuntien työntekijöitä ja seurakuntalaisia. Skribenterna är församlingsanställda och -bor.

Rohkea äiti - Hei, oletko väsynyt äiti?

20.6.2016 | Anna-Riitta Sulander

Olin nyt kesäkuussa ylioppilasjuhlissa ja siellä tapasin pitkästä aikaa erään ystävän. Perinteisen ”Hei, mitä kuuluu” -aloituksen sijaan hän yllätti minut. Hän kysyikin: ”Hei, oletko väsynyt äiti?”


 

 

Kirjoittaja ja Pikku-NeitiUseimmat ihmiset kysyvät toisiltaan aina sen tutun ”mitä kuuluu” -kysymyksen, ja yhtä usein siihen vastataan sen koommin ajattelematta: ”Ihan hyvää.”
Sama vastaus lipsahtaa huulilta tahattomasti tai ihan tarkoituksellakin myös silloin, vaikka asian laita olisi todellisuudessa toinen. ”Ihan hyvää” on niin helppo vastaus, joka ei pidä sisällään oikeastaan mitään, eikä se myöskään anna syytä jatkokysymyksille.
Kysymykseen ”Oletko väsynyt äiti?” ei puolestaan millään pysty antamaan yhtä tyhjänpäiväistä vastausta, vaan se pakottaa vastaajan kertomaan jotain tarkempaa arkitodellisuudestaan.

Jos joku olisi kysynyt minulta tuon ystäväni esittämän kysymyksen äitiyteni ensimmäisen neljän kuukauden aikana, olisin vastannut, että olen. ”Kyllä, olen väsynyt äiti, kun joudun heräilemään monesti yössä, tyynnyttämään toistuvia rintaraivareita, selviämään kivuliaista tiehyttukoksista, kestämään keskeneräisyyttä itsessäni, opettelemaan jatkuvasti uutta, olemaan ympäri vuorokauden valmis vastaamaan lapseni tarpeisiin ja siirtämään omien tarpeideni täyttämisen myöhemmälle.”

Nyt kun olen saanut olla äiti jo kohta seitsemän kuukautta, vastasin ystäväni kysymykseen rohkean rehellisesti: ”En ole, en enää.” En ole enää väsynyt äiti, vaikka välilä voi olla väsyneitä hetkiä ja päiviä. Pikku-Neidin kasvun myötä hänen hoitamisensa on käynyt helpommaksi, kun päivärytmi ja arkirutiinit ovat melko selvät. Oman lapsen persoona, viestit ja tavat ovat tulleet selvemmin esiin, ja siksi hänen ymmärtämisensä on helpompaa verrattuna pikkuvauva-aikaan. Myös varmuuteni omasta äitiydestäni on lisääntynyt, eivätkä vastoinkäymiset tai osaamattomuuden hetket tunnu niin ylitsepääsemättömiltä kuin ennen.

Ennen tuota keskustelutilannetta ystäväni kanssa en ollut ajatellut niin tarkasti sitä, milloin tästä väsyneestä äidistä oli tullut ihan tavallinen, tyytyväinen äiti. Ensimmäiset kolme neljä kuukautta taisivat olla sitä rankinta aikaa katkonaisten yöunien ja uuden opettelemisen keskellä. Sen jälkeen elämäni äitinä alkoi seestymään.

Nyt kun olen päässyt jo puolen vuoden rajapyykin ohitse, voin todeta, että äitinä oleminen on mukavaa ja iloista. Helppoa se ei edelleenkään aina ole, mutta sitä äitiydeltä ei pidä odottaakaan. Helpon arjen sijaan saan iloita siitä, miten paljon Jumala on siunannut Pikku-Neitiä hyvällä terveydellä ja hersyvällä ilolla, sekä minua ja miestäni Pikku-Neidin kautta. Hän on meille Herran antama lahja ja tehtävä.

Siksipä suurinta, mitä voimme vanhempina tehdä, on kiittää Jumalaa saamastamme lahjasta ja olla rakastamassa ja kasvattamassa Pikku-Neitiä Jumalan antamalla voimalla ja viisaudella Hänen tuntemiseensa.

 

Yksi kommentti "Rohkea äiti - Hei, oletko väsynyt äiti?

Eve 29.6.2016 14.15

Sinulla on loistavan osuvia, elämän makuisia kirjoituksia! Kiitos niistä :)

Kommentoi "Rohkea äiti - Hei, oletko väsynyt äiti?"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 
 

Viimeisimmät kirjoitukset